Wtf: de samenleving tijdens deze coronacrisis is echt net de fitnesswereld

coronavirus corona fitnesswereld samenleving

Mocht je broek dagelijks afzakken van de manier waarop de maatschappij reageert op dit hele coronagebeuren: geloof me, wij fitnesstrainers zijn dit riedeltje al helemaal gewend. Want hoe gek het ook klinkt: deze crisis is de hele fitnesswereld in een notendop. Vijf redenen:

1. Iedereen is expert, bijna niemand heeft er verstand van.

Blijkbaar weten mensen met een diploma in Google alles beter dan mensen die dag-en-nacht met een onderwerp bezig zijn en er daadwerkelijk voor gestudeerd hebben.

Idee: als we de mensen uit de comment-sectie van de Telegraaf nou eens zouden uitnodigen aan het Outbreak Management Team, dan is dit virus binnen no time in de kiem gesmoord. Hup, Cora (54) uit Weert! Gooi je ervaring als kantinejuf in de strijd!

Welkom in de fitnesswereld, waar deze tendens al sinds mensheugenis aan de gang is.

Mensen lijken te denken dat ze summa cum laude geslaagd zijn in bewegingskunde als ze een YouTube-filmpje van Jeff Nippard hebben gekeken. En ze wanen zich direct diëtist als een bodybuildingvriend ze eens een voedingsschema heeft gegeven.

2. Ook experts liggen met elkaar overhoop

Verheug jij je ook elke dag op het zoveelste nieuwsbericht van de zoveelste expert die weer een zoveelste mening heeft over dit hele gebeuren?

Ik ook niet.

Helaas hebben ook experts veel verschillende meningen.

In het geval van corona komt het omdat er nog een hoop onduidelijkheid is, maar elke speculatie wel de media haalt, omdat deze denken dat elke ruft over corona een krantenkop verdient.

In de fitnesswereld zijn we niet anders gewend dat experts elkaar de tent uitvechten. In dat geval komt het vooral omdat mensen een eigen agenda hebben en wetenschap lastig verdraaien om de waarheid naar hun hand te zetten *kuch* ketodiëten, intermittent fasting, Jason Fung, Game Changers *kuch*.

3. Status wordt door de war gehaald met expertise

Van de dikke stronthoop aan meningen, zijn dit misschien wel de ergste: mensen met een zekere bekendheid die zich opeens geroepen voelen om ook hun zegje te doen, ondanks dat ze er geen verstand van hebben.

Maar beroemd, dus belangrijk, ofzo.

In Amerika vragen ze godbetert Dr. Oz en Dr. Phil voor hun expertise. Het zal me niks verbazen als morgen Dr. Oetker en Dr. Dre aan de beurt zijn.

In de fitness is dit altijd al zo geweest: mensen met een grote ~following~ kunnen de vreemdste dingen uitkramen en er wordt nog geluisterd ook. Wat dat betreft is een fitfluencer eigenlijk de Dr. Phil van de fitnesswereld.

4. Supplementbedrijven haken in op wanhoop

Vóór deze crisis maakten mensen zich nog druk om futiliteiten, zoals het optimaal laten groeien van je spieren.

Tegenwoordig maken mensen zich druk om andere dingen, zoals het niet doodgaan aan corona. Je spieren kunnen dan namelijk niet optimaal meer groeien.

Supplementbedrijven hebben dit door en spelen daar handig op in. Ze kennen opeens allemaal functies toe aan supplementen tegen het virus, terwijl dit in de realiteit natuurlijk helemaal geen sars helpt. Eh, snars.

Deze bedrijven scammen de fitnesswereld echter al jaren met producten als kurkuma, BCAA’s en glutamine en andere Jomanda-shit uit de Vitamin Store.

5. Mensen willen NU een oplossing

Ah, eindelijk eentje waar ik het grondig mee eens ben. Ook ik wil NU een vaccin en ik wil NU sicke biceps.

Maar in beide gevallen is een lange adem de enige oplossing.

Oké tenzij je steroïden gebruikt, maar zoiets bestaat niet tegen het virus.

Tot die tijd: sterkte allen!