“Maar mijn trainer is een bodybuilder!”

bodybuilder

Dus, je trainer is een professioneel bodybuilder. Voor ik van wal steek: respect voor je trainer, want bodybuilding is keihard werken en een toonbeeld van discipline. Maar betekent dit automatisch dat ‘ie een goede trainer is? Nou…

Daarvoor eerst dit:

Als kind keek ik graag naar Cow & Chicken op Cartoon Network. In één van mijn favoriete afleveringen besloot Chicken een bril te kopen, zodat iedereen op school eindelijk zou denken dat hij slim was.

https://www.youtube.com/watch?v=g3-YegOJPpY

Eenmaal op school begon de bebrilde Chicken allemaal onzin te verkondigen, zoals: “The first man on the moon was actually Poopy the Clown” en “The earth is flat, just like all the other 37 planets”. Iedereen geloofde hem meteen, want met die nieuwe bril zag Chicken er superslim uit. [SPOILER ALERT] De aflevering loopt echter desastreus af, als Chicken in zijn machtswellusteling probeert de aanbouw van een schoolkerker te slopen, wat later gewoon een zwembad bleek te zijn.

Nu hoor ik je denken: wat heeft Cow & Chicken in godsnaam met fitness te maken?

Meer dan je denkt.

Ten eerste, Cow & Chicken is minstens zo leuk als fitness. Ten tweede: vervang Chicken uit deze aflevering voor bodybuilder en nieuwe bril voor sicke biceps en je hebt een bekend fenomeen in de fitness: mensen die er gemakshalve vanuit gaan dat iemand met een imposant fysiek ook automatisch kundig is.

Of mensen met een goed lijf ook goede trainers zijn, moeten we eerst kijken welke aspecten nodig zijn om iemand goed te kunnen trainen. Ik tover een aantal voorbeelden uit mijn hoed:

 1. Praktijkervaring als trainer.
  Vergelijk het eens met een rij-instructeur: niemand is ooit een goede rij-instructeur geworden met alleen autotheorie op zak.
 2. Praktijkervaring in het trainen
  Niemand is ooit een goede rij-instructeur geworden zonder zelf achter het stuur gezeten te hebben.
 3. Theoretische kennis.
  Niemand is ooit een goede rij-instructeur geworden zonder de verkeersregels te kennen.
 4. Empathie
  Daar hebben we geen rij-instructeur-vergelijkingen voor nodig.
 5. Communicatieve vaardigheden

Als iemand een imposant fysiek heeft, is het eigenlijk alleen maar zeker dat hij punt 2 bezit. Door deze praktijkervaring heeft hij immers zijn eigen lichaam gebouwd. Een goed lijf zegt daarentegen niks over je communicatie, je empathie, je theoretische kennis of je praktijkervaring als trainer.

Voor wie denkt dat praktijkervaring wel genoeg is…

Dáár ligt juist het probleem.

Voorbeeldje

Zo kreeg ik vorige week nog het schema onder ogen van een meisje dat pas begonnen was met fitness. Ze wilde graag wat strakker in haar vel zitten. Haar trainer was een wedstrijdbodybuilder en had haar voorzien van een trainingsschema: een driedaags bro-splitschema met onder andere zeven beenoefeningen op één dag en tig isolatieoefeningen voor de schouderkoppen. Waarschijnlijk was dat hetzelfde schema waar hij op gegroeid is en nu projecteert hij dat op al zijn cliënten.

Ondertussen in mijn hoofd:
https://www.youtube.com/watch?v=L29_lWrQIr4

“Maar die gasten zijn huge! Dus je kunt toch net als hen trainen als je gainz wil?”

Ongetwijfeld zullen je spieren groeien als je steeds zwaarder traint en genoeg eet. Maar of je een optimale trainingsprikkel krijgt, dat is nog maar de vraag. Want laten we eerlijk zijn: als we het hier hebben over professionele bodybuilders, dan is het geen geheim dat het overgrote deel bepaalde middelen moet gebruiken om enige kans te maken om te winnen.

Als zo iemand zichzelf ‘chemisch ondersteunt’, veranderen de spelregels van het trainen, met name omdat diegene sneller herstelt en niet meer afhankelijk is van training om de spiereiwitsynthese te verhogen. Sterker nog, je groeit nog harder als je testosteron injecteert en niet traint, dan wanneer je niet injecteert en wél traint (lees hier het onderzoek daarover).

Het kweken van een massief lijf heeft in zo’n geval weinig te maken met kennis over de optimale trainingsprikkel voor niet-gebruikers. Een trainingsschema van een bodybuilder slaat daarom vaak als een tang op een varken voor de natuurlijke fitnessliefhebber.

Natuurlijk zijn er genoeg bodybuilders met een goede theoretische achtergrond, afdoende praktijkervaring en reteveel competenties op zak. Maar wat ik je op het hart wil drukken: kies een trainer niet blindelings op zijn uiterlijk. Vaardigheden als trainer groeien niet van bankdrukken, hersens groeien niet van biceps curls en theorie leer je niet van squatten. Of van een nieuwe bril, maar maak dat Chicken maar eens wijs.