Psst… vijf nieuwe schouderoefeningen nodig?

prone shoulder press schouder

Het mooie van de schouders, is dat die dingen zo onwijs mobiel zijn, dat je wel duizend oefeningen kunt verzinnen om je schouders te prikkelen. Helaas heeft niet elke beweging ook daadwerkelijk een meerwaarde *kuch* Arnold Press *kuch* en is lang niet iedereen even mobiel genoeg om bepaalde oefeningen veilig uit te voeren *kuch* Behind The Neck Press *kuch*.

Even een hoestpastille pakken, hoor.

Ik heb een aantal nieuwe, zinvolle en ronduit toffe oefeningen voor jullie geselecteerd om je schouderkoppen opnieuw te stimuleren. Let’s go!

Seated Cable Overhead Raises

Wat is het? Je gaat rechtop zitten en heft de kabel met recht armen in een boog tot boven je hoofd. Daarna laat je ‘m uiteraard gecontroleerd zakken.

Wat doet het? Naast ervoor zorgen dat de achterzijde van je schouders in de fik vliegt, is dit ook een oefening voor de onderste vezels van je trapezius… En ook een beetje voor je rompstijfheid, omdat je rug probeert flexie tegen te gaan.

V-Press

v-press shoulder press

moeilijk kijken

Wat is het? Een dumbbell shoulder press, waarbij je tijdens het uitduwen de dumbbells niet recht omhoog heft, maar in een V-vorm uitduwt.

Wat doet het? Net als een reguliere press, stimuleert deze voornamelijk de voorste schouderkop en de triceps. Maar door het zijwaarts heffen van het gewicht, moet de laterale kop een stuk harder werken.

Landmine Lateral Raises

Wat is het? Een oefening waarbij je de stang vanaf je heup met een lichtgebogen arm diagonaal naar boven heft, zonder al te veel met je lichaam mee te slingeren (zoals ik stiekem een beetje doe in het filmpje) 9.

Wat doet het?  Het mooie van deze oefening, is dat deze zowel de voorste, als de laterale als de achterzijde van de schouderkoppen stimuleert. Kun je eerder naar huis om de planten water te geven.

Prone Shoulder Press

Wat is het? Je plaatst jezelf op een hyperextensionbankje of met je buik op een bankje en duwt de lichte gewichten recht naar voren, zonder ook maar een klein beetje je schouders te laten hangen. Probeer deze eerst zonder gewicht om te kijken of het überhaupt lukt!

Wat doet het? De achterzijde van je schouders en de onderste vezels van je trapezius meepakken. In dit bankje wordt daarbij ook je onderrug getraind, omdat deze probeert te vermijden dat je voorover kukelt.

TRX Row to External Rotation to Overhead Press

Wat is het? Een hele mond vol.

Wat doet het? Met name het stimuleren van de achterzijde van de schouders, de onderste vezels van je trapezius (hebben we ‘m weer!) en de exorotatoren van je rotatorenmanches (infraspinatus, teres major). Lekker toch?