Opgebiecht: Mijn Grootste Fouten Als Trainer

fouten trainer personal

Ik mag dan wel vaak de criticus uithangen in de fitnesswereld, maar ik heb méér dan genoeg fouten gemaakt als trainer. En ongetwijfeld maak ik er nog steeds een hoop. Gelukkig maar, want als ik over tien jaar op precies dezelfde manier zou werken, zou ik nog erger vastgeroest zijn dan die ene knakker die ooit eens 6000 keer de Vogel Rok van de Efteling heeft bezocht. #truestory #hero #restinpeace

Ik heb besloten het boetekleed aan te trekken en mijn grootste fouten op te biechten. Zo kun je er misschien zelf ook wat van leren.

In willekeurige dikte van boetekleed:

1. Denken dat iedereen het hoe-en-waarom wil weten.

Toen ik meer begon te leren over fitness, vond ik alles onwijs interessant: de Latijnse benamingen van spieren, de achterliggende processen van spiergroei, alle ingewikkelde namen van lichaamsbewegingen en noem maar op.

Deze kennis oreerde ik maar al te graag aan iedereen. Als ik een plank wilde uitleggen, vertelde ik iedereen wat antiflexie was. En zo noemde ik bij een leek de rugspieren al snel “de lats”. Lekker moeilijk doen.

Wat bleek al snel:

  1. Met Jip-en-Janneke-taal komt de boodschap beter over
  2. De meeste mensen willen gewoon resultaat en geen ingewikkelde bloemlezing

Niet elke gast die een dikke borstkas wil, wil per se weten dat “het sternale gedeelte van de pectoralis major het best getraind kan worden middels horizontale adductie met interne rotatie van de schouder”.

Oké, zó erg was ik ook weer niet. Maar ik heb wel geleerd dat ik per cliënt moet kijken in hoeverre deze geïnteresseerd is in achtergrondinfo en in hoeverre ik jargon kan toepassen.

2. Onduidelijk praten

Hier probeer ik nog steeds aan te werken. Als geboren Drent deed ik vroeger namelijk niet echt aan articuleren. Niet dat ik alles op mijn herkomst wil afschuiven, maar duidelijk, langzaam en bedachtzaam spreken, dat was niet echt de manier waarop we in die contreien communiceerden.

Daarom praat ik altijd iets te snel en vrij binnensmonds.

Na 10.000x “wat zeg je?” te hebben gehoord, begin ik eindelijk te leren dat ik langzamer en duidelijker.. moet.. pra-ten.. dan… ik…. ei-gen-lijk…. wil.

3. Denken dat het belangrijk is dat elke training optimaal moet zijn

Vroeger wilde ik elke training de meest effectieve trainingsmethodes en beste oefeningen voor elk doel. Op papier lijkt dat misschien ideaal, maar in de praktijk blijkt dat verre van.

Natuurlijk moet je zorgen dat iemand zijn doel bereikt, maar het is veel beter om te denken in lange termijn én om rekening te houden met het individu.

Voorbeeld: als iemand tijdens je PT-sessie helemaal naar de getver is met een jetlag en een lange werkdag achter de rug, dan hoef je diegene echt niet per se Bulgarian Split Squats te laten doen. Bij wijze van.

Plus, voor sommigen is trainen meer dan alleen een specifiek fysiek doel bereiken: het is een uitlaatklep, een manier om structuur te bieden of een manier om te werken aan gezondheid en daar met een trainer een beetje door gepusht worden.

Rekening houden met elk individu is belangrijker dan steeds een theoretisch optimum voorschotelen.

4. Te snel ingewikkelde shit willen doen

Vooral vanwege dit punt ben blij dat ik eerst vier jaar als fitnessinstructeur heb gewerkt, voor ik de overstap naar personal trainer waagde.

In mijn begintijd als instructeur liet ik mensen veel te snel back squats met een stang doen, gaf ik in hun eerste training al een kettlebell clean, liet ik ze meteen walking lunges uitproberen en meer van dit soort gekkigheid.

Gelukkig weet ik nu dat een juiste opbouw van oefeningen ontzettend belangrijk is. Niet alleen doet dat wonderen voor de uitvoering, maar ook is het goed voor de zelfverzekerdheid van een cliënt wanneer deze niet al op de eerste dag als een dronken Bambi langs allemaal trainende mensen probeert te lungen.

O, en die juiste opbouw scheelt me ook een hoop gelul

5. Te veel cues willen geven

De wijze Epictetus zei ooit:

“Je hebt twee oren en één mond, zodat we twee keer zoveel kunnen luisteren als spreken.”

Vroeger had ik drie monden en één oor. Omdat ik net alle informatie over trainen had geleerd, wilde ik ook alle mogelijke aanwijzingen aan een cliënt laten weten. Bla, bla, bla en nog eens bla.

Wat blijkt?

Je kunt een oefening gewoon voordoen! Dan hoef je verbaal slechts één of twee puntjes te vermelden en iemand doet je gewoon na!

Al die honderd cues die je in de schoolbank hebt geleerd kun je dus 90% van de keren uit het raam gooien. Of de echte details bewaren voor een later stadium, zodat je cliënt niet in de war raakt van je gewauwel.

7.  Eerst verbeteren voor ik vragen ging stellen

Dit was een fout die als instructeur vroeger maakte. Dan kreeg je het volgende scenario:

“Je kunt bij bankdrukken de stang beter dieper laten zakken”
– “Ik heb een ijzeren plaat in mijn rug, dus dat kan niet”
“Aaah.. oké…”

Ik heb geleerd dat ik eerst informatie moet inwinnen over het trainingsdoel en de reden waarom iets op een bepaalde manier uitgevoerd wordt, voordat ik überhaupt de vormpolitie ga uithangen. Nou ja, tenzij…

8. Denken dat kennis het belangrijkst is voor succes

“Als ik maar goede papiertjes heb, dan komen cliënten op me af als bijen op honing”.

Het zal echter de meeste mensen aan de reet roesten wat voor papiertjes je hebt. Al die afkortingen zeggen ze niks. De meeste mensen gaan ervan uit dat je afdoende expertise hebt om je vakgebied uit te oefenen.

Wat veel belangrijker bleek? Zichtbaarheid. Kennis staat niet op je voorhoofd geschreven.

De personal trainer-markt raakt aardig verzadigd en op elke hoek van de straat staan tegenwoordig tien andere trainers als hongerige hyena’s te wachten om je cliënten in te pikken.

Kennis is een mooie manier om je cliënten optimaal te kunnen helpen, maar als je niet gevonden wordt, heeft al die kennis bijster weinig zin. Vandaar dat ik de nodige uurtjes besteed aan mijn Instagram, Facebook en deze blog. O, en omdat ik het stiekem best leuk vind om te schrijven.

Zo. Tijd om uit het biechthokje te klimmen. Benieuwd welke fouten ik over een tijdje hier kan deponeren! Groeten!