Is de Nationale Suiker Challenge wel zo’n goed idee?

nationale suikerchallenge

Het klonk zo mooi: de Nationale Suiker Challenge die deze week van start is gegaan. Tijdens dit initiatief van het Diabetes Fonds is het de bedoeling dat je een week lang geen toegevoegde suikers eet. Leuk idee, maar het schiet zijn doel totaal voorbij.

https://gph.is/g/4o7B504

Het wereldwijde gezondheidsprobleem ligt namelijk niet bij een voedingsmiddel, maar simpelweg omdat we meer energie in onze mik schuiven dan we eigenlijk verbruiken. Dit heeft als gevolg massaal overgewicht en bijbehorende ziektes – inclusief diabetes/suikerziekte, wat dus NIET het gevolg is van suiker [1].

Obesitas is namelijk een multifactorieel probleem zonder één duidelijke boosdoener. Sterker nog: in China koopt men amper suiker en daar stijgen obesitas en diabetes als een gek! Ze hebben qua diabetes de VS zelfs overstegen, terwijl ze tien keer minder suiker consumeren.

En in het Verenigd Koninkrijk  daalt de suikerconsumptie al vijftig jaar lang, maar ook daar stijgt het aantal mensen met overgewicht en diabetes.

En zogeheten ‘suikerverslaving’? Dat fabeltje is ontstaan door een verkeerde interpretatie van de rol van dopamine in je hersenen [2]. Gelukkig dat deze ‘verslaving’ niet bestaat, anders zaten we nu misschien massaal suikerzakken naar binnen te schransen.

Wat ik wél goed vind aan deze challenge, is dat mensen gestimuleerd worden eens wat vaker op de achterkant van een verpakking te kijken, om zich zo bewust te worden van hun inname. Maar laten we dan focussen op het totaalplaatje, in plaats van een weekje in te zoomen op een zogenaamde ‘boosdoener’. Deze onnodige bangmakerij is namelijk niet de beste manier op gedragsverandering op lange termijn te bewerkstelligen. En dat is wat we uiteindelijk écht willen. Toch, Diabetes Fonds?