Hoe word je een goede personal trainer?

hoe word ik een goede personal trainer

Personal trainer: iedereen is er inmiddels ééntje. Geen wonder, want fitness is booming, het is prima money en personal trainer is een vrij beroep. Iedereen inclusief je fietsenmaker is er eentje zodra ze zelf vinden dat ze het zijn.

Dat levert eigenlijk twee problemen op:

  1. Een verzadiging op de markt
  2. Hordes aan nitwits die fabeltjes verkopen over citroensap, BCAA’s enzo.

Nu kun je hierover natuurlijk blijven klagen aan de zijlijn. Maar je kunt ook het heft in eigen handen nemen en gewoon zorgen dat je met kop en schouders boven iedereen uitsteekt. Dat lijkt me beter, toch?

Ik heb daarom een aantal stappen neergezet die zorgen dat jij als trainer het beste uit jezelf kunt halen. Of je met deze stappen daadwerkelijk succesvol wordt, kan ik helaas niet garanderen. Competentie heeft in deze branche niet zoveel te maken met populariteit.

1. Volg op zijn minst een basisopleiding tot fitnesstrainer

Nu denk je misschien: “vanzelfsprekend!”, maar in dit vakgebied is dat niet het geval.

Met een opleiding zorg je dat je op z’n minst de basics kent over hoe je lichaam een beetje in mekaar steekt en wat dat geouwehoer in de sportschool nou precies met je lijf doet. De kennis over het hoe-en-waarom onderscheidt een trainer namelijk van die ene dude met z’n jerrycan die altijd andere lui ongevraagd zit te adviseren tijdens het benchen: “Smaller pakken voor die binnenkant borst, bro!”

Plus: een papiertje laat op zijn minst zien dat je de moeite hebt genomen om tijd, geld en energie te stoppen in je beroep. Heb je dat er niet voor over? De Albert Heijn bij mij om de hoek zoekt nog een vulploegmedewerker voor 32 uur!

2. Werk eerst een tijd in een gym als instructeur

In “het veld” ga je erachter komen dat al dat theoretische geneuzel nog maar het topje van de ijsberg is. In de praktijk kom je erachter hoe onnoemelijk veel er nog fout kan gaan.

My Emotions Be Wrong GIF - Find & Share on GIPHY

Zo heb ikzelf in mijn eerste weken geleerd dat ik veel te onduidelijk sprak, dat ik wat rustiger aan moet doen met iemand van 160 kilo en ik beter moet uitleggen aan oude man hoe hij de lat-pulldown-stang moet terugzetten, zodat hij niet zijn evenwicht verliest en vervolgens een 720 graden pirouette combineert met een barrel roll naar de andere kant van de gym.

Pas een paar jaar later, voelde ik me eigenlijk pas competent genoeg om de verantwoordelijkheid als personal trainer op me te nemen. Ik hoop dat jij hetzelfde doet.

3. Observeer

Probeer te kijken naar andere trainers. Wat doen ze goed? Wat doen ze belabberd?

Zo zag ik een paar weken terug een trainer de hinge-beweging uitleggen alsof hij de godganse Wikipedia-pagina ervan aan het oplepelen was. Legendes zeggen dat deze trainer nog steeds aan het uitleggen is.

Ondertussen verschenen er bij de cliënt alleen maar meer vraagtekens boven haar hoofd.

Aan de andere kant hoorde ik op YouTube eens een trainer zeggen: ‘probeer met je billen de muur achter je te raken’ – een simpele zin die wonderen deed voor de cliënt en die ik soms nog steeds kan toepassen.

4. Hou jezelf up-to-date

Wetenschap over fitness en voeding gaat hard. Heel hard. Harder dan deze dame:

En ook harder dan de drukkers van je schoolboeken kunnen bijbenen. Probeer daarom altijd op de hoogte te blijven van de laatste research, zodat je niet blijft hangen in eeuwenoude ontkrachte mythes. Voor je het weet ben je één van die gasten die anno 2020 nog steeds wauwelt over de ~anabolic window~.

5. Blijf kritisch op jezelf

Zie jezelf als eeuwige leerling. Probeer jezelf continu te observeren en jezelf bij al je training af te vragen wat goed is gegaan, wat minder goed ging, waarom dit zo was en hoe je het de volgende keer beter kan doen.

En mocht je een keer een fout gemaakt hebben, durf dit dan toe te geven en nieuwe ideeën toe te passen. Alleen dan kun je groeien als trainer.

6. Blijf kritisch op informatie

Met een beetje geluk, ga je in de loop der tijd steeds meer betrouwbare bronnen vinden. Waar je vroeger nog je informatie haalde van Simplyshredded.com en Nexflix-documentaires, leer je als professional steeds beter welke bronnen van informatie meer aannemelijk en beter gefundeerd zijn.

Maar helaas houdt het daar niet op. Ook jouw favoriete trainers en goeroes hebben er soms nog wel een handje van om harde conclusies te trekken uit vage data of deze verkeerd te interpreteren.

Probeer dus te allen tijde kritisch te blijven op wat je ziet. Vraag je niet alleen af waarom dingen zo zijn, maar ook waarom de dingen niet hoeven te zijn zoals ze geponeerd worden.

6. Behandel mensen als individu

Oké, je hebt nu je jaren praktijkervaring, je hebt je theorie aardig op orde, je weet je bronnen te vinden, je kunt data interpreteren en je hebt misschien zelfs een heuse specialisme gevonden. Maar alles is niets waard als je jouw cliënten niet als individu ziet. Kijk wat je cliënten nodig hebben. Wat vinden ze leuk? Wat vinden ze vreselijk? Wat willen ze graag bereiken? Waarom willen ze dat? Wat is voor hen de beste manier om iets vol te houden?

Geef oprecht om je cliënt en zorg dat je het geld waar wordt. Dat ben je ze wel verschuldigd.