Hoe vind je de juiste personal trainer?

personal trainer zoeken

Dus je hebt besloten om een personal trainer in de arm te nemen. De zomer komt eraan en je wil deze keer écht gaan shinen in een bikini. Na een tijdje op Google gezocht te hebben, weet je het: iedereen ter wereld met een hartslag en sportsokken is personal trainer. Ze zijn zogenaamd ook allemaal de allerbeste in hun vakgebied. Je scrollt, klikt en leest je een ongeluk, maar je hebt echt geen idee wie je moet kiezen. De bedragen duizelen je en je raakt steeds besluitelozer in deze jungle van sportspecialisten.

Een uur later sluit je al je tabbladen. Wanhopig google je naar een burkini.

Maar zeg, ho eens even!

In het enorme aanbod aan personal trainers, vereist het inderdaad wat tijd om jouw sportieve match te vinden. Maar als je weet waar je naar moet kijken, dan kun je prima de koren van het kaf scheiden voor jouw doel. Een paar punten waar je op moet letten:

Certificaties

Heeft je trainer wel moeite gedaan om een keer een diploma te halen? Of heeft ‘ie alleen dr. Google geraadpleegd voor zijn kennis? Als stelregel kun je gerust nemen: als een trainer geen eens moeite heeft gedaan om überhaupt een diploma te halen, kijk dan gewoon even verder naar iemand die zijn vak iets serieuzer neemt dan dat.

Trouwens: mocht een trainer  een hele alfabettensoep aan credentials achter zijn naam hebben, dan is dit ook niet alleszeggend. Soms staan deze afkortingen gewoon voor eendaagse workshops of minicursussen. Er zijn behoorlijke verschillen tussen certificaten, dus verdiep je daar gerust een beetje in. Er is een wezenlijk verschil tussen AALO Fitness A en NSCA-CSCS.

Ervaring

Al scroll je 60 uur per week door PubMed: een goede trainer word je nooit als niet ook nodige uren doorbrengt in de zweetdampen van het ijzerhonk. Dus vraag je af: hoeveel ervaring heeft de trainer in het begeleiden van mensen? Hoe lang traint ‘ie zelf al? Heeft ‘ie überhaupt een beetje eelt op zijn klauwen of heeft ‘ie nog poezelige babyhandjes? Oké, afgezien van de handen van deze killer-baby.

Resultaat

Heeft ‘ie weleens iemand laten afvallen? Heeft ‘ie weleens iemand gespierder gemaakt? En heeft hij daar bewijzen van? Zo ja: mooi. Er is dus een mogelijkheid dat er resultaat geboekt kán worden bij deze trainer. MAAR….

Reputatie

Aanvullend op het vorige punt: vraag aan (oud-)cliënten wat voor ervaring zij hebben met hun trainer. Misschien heeft hij wel veel cliënten laten afvallen, maar liet hij dat door ze drieduizend burpees te laten doen op een dieet van droge rijstwafels met broccoli.

Check dus zijn reputatie. Als louter de loftrompet wordt gestoken over deze knakker of dame, dan heb je weer een stukje zekerheid over je keuze.

Matchende persoonlijkheid

Je zit nog wel een tijdje met elkaar opgescheept, dus het is fijn als je niet na één workout je trainer al in z’n mond wil stompen.

Zorg daarom dat je je trainer een keer in het echt gesproken hebt, voor je je beslissing maakt. Je moet diegene immers wel een beetje mogen (ondanks dat ‘ie je soms opzadelt met Bulgarian Split Squats). Een real-life intakegesprek kan bijvoorbeeld de ideale manier zijn om aan te voelen of je een beetje dezelfde vibe hebt.

Geschikt voor jouw doel

Niet iedereen kan overal specialist in zijn. Zo kan ik er heel goed voor zorgen dat je lichamelijk in een topshape komt, maar hoef je niet bij me aan te kloppen als je voor de marathon wil gaan trainen. Daar zijn weer andere mensen voor. Mensen met een voorliefde voor onophoudelijk vooruitlopen en hele, hele dunne benen…

Geintje. One love xoxo.

Maar… looks dan?

Toen ik voor het eerst mijn Instagram had aangemaakt, viel het me meteen op dat mensen vooral geïnteresseerd zijn in de looks van een personal trainer. Maar dat iemand er goed uitziet, zegt niet per se alles over zijn vaardigheden als trainer. Maar goed, dat heb ik in dit artikel al eerder uitgebreid uiteengezet, dus dan mag je het daar nalezen. Bottom line: staar je niet blind op die sixpack en doe wat met de bovenstaande tips…

Of meld je gewoon hier aan. Scheelt je weer het nodige zoekwerk.