Hoe je vanaf 1 juli het beste kunt trainen, omdat je dan niet zoveel tijd hebt vanwege het reserveringssysteem

tijd sportscholen 1 juli

Hoezee! Met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid gaan de sportscholen 1 juli eindelijk weer open. Hoe dit er voor jou in de praktijk uit gaat zien? Dat is nog even afwachten. Want welke apparaten houdt jouw sportschool precies beschikbaar? Hoeveel mensen mogen er bij jou tegelijk sporten? Hangen jouw mede-sporters eindelijk hun gewichten een keer netjes terug? Spreekt die ene dude jou EINDELIJK niet meer aan ondanks dat hij ziet dat je gewoon een koptelefoon op hebt?

Allemaal prangende vragen waar je hopelijk na 1 juli achter gaat komen.

Maar één ding is al wél vrij zeker: je zult je workout moeten reserveren in tijdsblokken. Dat betekent voor sommigen ook een stuk kortere trainingstijd.

MAAR GEEN PANIEK!

Nee, géén paniek, zei ik.

Ik heb 6 tips waardoor jij het maximale uit je beperkte tijd kunt halen.

1. Skip je loopband warming-up

Al eerder schreef ik hierrr over zogeheten “ramping-up” sets, oftewel spierspecifiek warm worden door geleidelijk gewicht op te bouwen voor je je eerste échte werkset begint. Dat scheelt tijd en is een stuk efficiënter dan alleen maar een paar minuten op de loopband ouwehoeren.

Vind je het toch prettig om je lichaamstemperatuur omhoog te krijgen voor je aan de gewichten gaat sjorren? Dan kun je voor aanvang naar de gym toe joggen.

2. Doe van tevoren mobiliteitsoefeningen

Er is een reden waarom voetballers niet eerst aftrappen en daarna pas uitgebreid gaan rekken en strekken. Tenminste… toch? Ik heb eigenlijk geen idee meer. Het is al zo lang geleden dat ik voetbal heb kunnen kijken. Bestaat het nog?

Je wil goed voorbereid beginnen, dus kun je mobilteitsoefeningen of foam-rollen ook vóór aanvang van sporten doen. Let daarbij wel op het vrij korte effect van foam-rollen, want het positieve kortetermijneffect hiervan duurt slechts 10 minuten.

3. Supersets

Maak eventueel gebruik van supersets – oftewel twee verschillende spiergroepen direct achter elkaar trainen. Terwijl je ene spiergroep dan rust, ben je een andere spiergroep aan het belasten. Dat scheelt weer overbodige rusttijd. Hoe je het beste kunt supersetten, kun je hierrr in mijn gids lezen.

Tip: wanneer de gym behoorlijk vol is, ga dan niet meerdere apparaten bezet houden voor een superset, maar gebruik zoveel mogelijk één apparaat. Tenminste, als je vriendjes wil maken in de gym.

Behalve met die ene dude die je steeds aanspreekt ondanks dat je die koptelefoon op hebt. Fuck hem.

4. Geen bro-split-schema’s

Oftewel niet een spiergroep maar één keer in de week trainen en daar je hele (beperkte) trainingstijd aan besteden in de sportschool. Ik bedenk me nu dat dit helemaal niks met je beperkte trainingstijd te maken heeft, maar gewoon omdat het een inefficiënte manier van trainen is.

5. Doe niet wat thuis ook kan

Anders had je ook wel thuis kunnen blijven.

Er is eindelijk weer een mogelijkheid voor andere weerstandscurves, maak daar ook gebruik van als je kiest voor optimaal spiergroei. Ga dus niet planken, maar klim eens op een leg curl apparaat, doe eens een cable flye en pak weer een echte deadlift. O, en had ik al gezegd dat je daarna je gewichten moest opruimen?

6. Maak buiten af waar je niet aan toe komt

Oef, de klok tikt en de instructeurs beginnen je al boos weg te kijken.

Geen zorgen, je kunt de rest van je training natuurlijk gewoon buiten afmaken. Neem je weerstandsbanden mee en pomp gewoon die laatste biceps curls buiten eruit nadat je weg bent gebonjourd.

7. Doe je mobiel uit

Je kunt jezelf wel wijsmaken dat je ‘m écht alleen meeneemt om je training te loggen, maar zodra dat lampje begint te flikken en je weer een nieuwe Tindermatch hebt, zit je binnen no-time weer te lang naar dat scherm te koekeloeren.

Of zet ‘m op vliegmodus. Zo kun je alsnog muziek luisteren met oordopjes in, zodat die ene dude je waarschijnlijk niet meer aanspreekt tijdens het trainen.

8. Wees flexibel

Shit, het squatrek is weer bezet. Het is nu alleen niet de tijd om langdurig met je boze oog de squatter weg te staren of ostentatief gaan zitten ijsberen nadat je gevraagd hebt: “Hoeveel setjes moet je nog?”.

Deze beperkte tijd vraagt om een flexibele houding, dus ga in zo’n geval bijvoorbeeld leg pressen. Of naar het abductorapparaat, zodat je tegelijk kunt trainen en appen naar je partner dat de aardappelen alvast op het vuur kunnen. O nee, je mobiel moest uit.

Meer leren over hoe je efficiënt vanaf 1 juli kan trainen? Dat kan bij Strongville Online-Coaching vanaf 1 juli!

Stuur een mail naar info@strongville.nl voor meer, eh, info! Tot dan!