De Grote Goedkope Magere Naturel Kwark-Test 2018!

kwarktest

Kwark: wie is er niet buff mee geworden? We kunnen gerust stellen dat dit witte goedje het meest verorberde spul is van de Nederlandse fitnessfanaat. Terecht, want het zit vol langzaam opneembare caseïne-eiwit, waardoor je slapend gains kunt maken als je dit eet voor je naar bed gaat! Of gewoon normale gains als je overdag wakker bent.

Omdat het voor jouw lichaam niks uitmaakt of je Almhof of goedkope huismerk-kwark naar binnen hapt, heb ik ik speciaal voor jullie de Ultieme Goedkope Naturel Kwark-test gedaan.  Zo kun je wel een paar honderd euro per jaar besparen en hou je geld over voor zinnige dingen, zoals eh…  online-coaching of personal training! Of deze hoofdband waar je je afstandsbedieningen aan kunt doen!

1. AH Magere Franse kwark

magere kwark
Smaak: deze kwark heeft een evenwichtige verhouding: een friszure smaak, maar niet te zuur. Een structuur die niet te waterig is, maar ook niet zo dik dat je je lepel er met volle kracht doorheen moet duwen. Hierdoor hapt deze kwark heerlijk weg. Wat zeg ik? Deze kwark zal ik tot aan mijn graf blijven kopen! Tenzij ik ga verhuizen en de Albert Heijn dan iets verderop ligt dan een andere supermarkt.

Prijs: €0,95 voor 450 gram. Tjonge, wat een slimme pipo’s zijn het ook bij Albert Heijn. Vorig jaar was deze namelijk nog ergens rond de 70 cent. De kilobakken van deze variant zijn daarentegen slechts €1,45! Zo zet Albert Heijn je onder druk om veel kwark te eten. Dat is op zich een goed teken, want uit onderzoek blijkt dat je voor het slapengaan wel 40 gram (!) eiwit moet harken om je spiereiwitsynthese ’s nachts een boost te geven.

Albert Heijn denkt dus aan je gains!

Voedingswaarde per 100 gram:
56 kcal
Vet: 0,5
KH: 4,5
Eiwit: 8,5

Conclusie: De voedingswaarde is niet de beste uit deze lijst, maar daar krijg je echter wel een lekkere smaak voor terug. Dit is een prima kwarkje dus, mits je die die goedkope kilobak koopt.

PS: Je hebt bij de Appie ook nog die nóg goedkopere plastic bakjes van De Zaanse Hoeve, maar die is voor de helft aangelengd met yoghurt, dus die nepkwark doet lekker niet mee in deze test.

CIJFER: 8+ 

2. Melkan Franse Kwark

magere

Smaak: Tja, wat moet ik ervan zeggen? Hij lijkt een beetje op die van de Albert Heijn. Weer zo’n topper dus!

Prijs: €0,88 voor 500 gram

Voedingswaarde per 100 gram:
49 kcal
Vet: 0,0
KH: 4,0
Eiwit: 8,3

Conclusie: Dit merk kom je in bijna alle supermarkten zonder huismerk tegen. En dat is prima, want hij lijkt op die van de Albert Heijn, maar dan met een piepklein beetje minder suiker, vet en eiwit (en daardoor ook minder calorieën). Hij is echter gemiddeld wel iets duurder dan die kilobak van de Appie.

Kijk wel uit dat je van dit merk de blauwe bak niet koopt, want dat is ook gewoon kwark, maar dan staat er het woordje ‘Milde’ op in plaats van ‘Franse’. Daarom is ie op één of andere manier duurder…

CIJFER: 8

3. Konings Kwark

magere kwark test

Smaak: Pak je mes en vork er vast bij, want de structuur is knoeperthard. Dat is mooi vervelend als je er fruit of nootjes doorheen wil roeren. De smaak zelf is gelukkig een aangename verrassing: het had een beetje iets zoets, in plaats van het zure dat ik van kwark gewend ben.

Prijs: €0,69 voor 500 gram

Voedingswaarde per 100 gram:
59 kcal
Vet: 0,1
KH: 5,5
Eiwit: 9

Conclusie: In deze kwark zitten wel veel eiwitten, maar ze bevatten ook weer het hoogste aantal suikers en daardoor ook het hoogste aantal calorieën. De smaak is zoetig voor iets zuurs als kwark, dus als je daarvan houdt is het prima.

MAAR! Helaas zit deze kwark in een breekbaar plastic bakje. Ooit is zo’n bakje eens in m’n tas geknapt, waardoor mijn tas inclusief sportkleding onder de witte derrie zat. Ik heb nu een permanente angst voor het vervoeren van fragiele plastic bakken. Dit mentale litteken is dus te wijten aan Konings.

O, en door het rechthoekige design, kun je met je lepel moeilijk de laatste restjes eruit schrapen. Stom, want nu moet je je vingers gebruiken. Helaas is deze bak ook nog eens diep, waardoor je met je hele hand naar binnen moet. Zo komt je hand onder de kwark te zitten tijdens het schrapen. Dat is een absolute no-go voor deze verwende eerstewereldjongen die gewend is aan gemak en comfort!

CIJFER: 5 (te wijten aan de designafdeling)

4. Maîtres Laitiers en Normandie Fromage Frais Onctueux

kwarktest
Smaak:
Fris, maar ietwat waterig. Verder smaakt het gewoon als kwark. De kwark begint me inmiddels een beetje de neus uit te komen as we speak.
Prijs: €0,89 voor 500 gram
Voedingswaarde per 100 gram:
46 kcal.
Vet: ‘sporen’
KH: 4
Eiwit: 7,5

Conclusie: Van alle kwark bevat deze de minste hoeveelheid eiwit, wat voor ons fanatiekelingen natuurlijk niet optimaal is voor gains. Dat die paar decimaal per 100 gram niks uitmaakt, laat ik maar even buiten beschouwing.

Ik merkte door de waterige substantie, dat ik al snel de neiging kreeg om meer te eten dan ik anders doe. Als je wil afvallen, is dit natuurlijk niet erg handig.

CIJFER: 6+ (dat plusje is voor de deftige naam)

5. Milsani Magere Kwark (ALDI)

magere kwark test

Smaak: De structuur van deze kwark is nóg wateriger dan de vorige. Je hebt het gevoel dat je er nooit genoeg van hebt gehad.

Prijs: €0,69 voor 500 gram.
Voedingswaarde per 100 gram:
46 kcal.
Vet: 0
KH: 4
Eiwit: 7,5

Conclusie: Vreemd, op de verpakking staat Konings Zuivel uit Beesd. Dat is toch hetzelfde bedrijf als Konings Kwark? Na een korte mailwisseling kreeg ik het volgende te weten:

“Het klopt inderdaad dat wij voor de Aldi de Milsani magere kwark (laten) produceren.

Wij hebben diverse kwarken in ons assortiment, die we voornamelijk onder Private-label verkopen.

Hiervan kun je aan de verpakking dus niet zien dat het product bij ons vandaan komt omdat de naam van de supermarkt erop staat.

Onder onze eigen naam verkopen we inderdaad de Konings magere kwark (vierkante pot). Onder de naam Milsani verkopen we de magere kwark en de volle kwark.

De producten komen niet uit dezelfde fabriek. Wij hebben 27 fabrieken en deze fabrieken produceren zo’n 250 producten voor ons. (niet alleen kwark, maar ook luxe desserts, yoghurts, vruchtenkwarken e.d.)”

Na gevraagd te hebben of de producten dan ook hetzelfde zijn, kon de Konings-medewerker me vertellen dat dit niet zo was:

“Op de verpakking zie je een ovaaltje staan, hierin zie je eerst de eerste 2 letters van het land van productie.

In het geval van de Milsani  Frankrijk en in het geval van de Konings Duitsland.

Beide zijn echt een ander productieproces, je zult ook smaak- en structuurverschil merken als je deze producten gelijktijdig proeft.

Duitse kwark is vaak wat steviger van structuur, de Franse kwark heeft vaak een iets ‘drogere’ nasmaak op de tong.”

CIJFER: 7. Eigenlijk wilde ik een 6,5 geven, omdat deze wat waterig is (en zo te lezen ook een drogere nasmaak op de tong had), maar door de klantvriendelijkheid van deze medewerkster komt er een halve punt bij.

6. Ok€ magere kwark

magere kwark

Smaak: Mmh.. een beetje hetzelfde als Konings kwark.

Prijs: €0,69 voor 500 gram. Mmh.. hetzelfde als Konings kwark.

Voedingswaarde per 100 gram:
Mmh.. hetzelfde als Konings kwark.

Conclusie: Mmh.. hetzelfde als Konings kwark. Mmh… Deze is ook gemaakt in Beesd. POTVERDRIE! Het is er weer eentje uit de Konings-fabriek!

CIJFER: Mmh.. 5- (een minnetje omdat er op de verpakking niet staat dat deze van Konings is)

7. Milbona Kwark (Lidl)

lidl kwark test

Smaak: De Duitse Lidl heeft dus waarschijnlijk een Duitse kwark. Deze zou volgens die mevrouw van Konings een stevigere structuur moeten hebben, in vergelijking met de Franse kw…

kwark lidl

Oké, laat maar. Lidl laat zijn kwark in Frankrijk maken. Even proeven, hoor! *neemt hap*

Oef! Deze is lekker! Ik had die van Albert Heijn al als winnaar in mijn achterhoofd, maar deze is iets zoeter en steviger. Minstens zo lekker! Dit wordt nog moeilijk kiezen!

Prijs: €0,69 voor 500 gram.

Voedingswaarde per 100 gram:
52 kcal
Vet: <0,5 gram
KH: 4,6 gram
Eiwit: 8,5 gram

Conclusie: Bij een nek-aan-nek-race met de Albert Heijn, gaat het nu om de minuscule details. Deze is €0,03 goedkoper, heeft 4 calorieën minder per 100 gram, maar evenveel gram eiwit. Sorry, Albert Heijn, maar Lidl pakt deze glorieuze overwinning met…

CIJFER: 8,5

Gefeliciteerd Lidl!

Trouwens, Lidl, bouw even een pandje dichter bij mijn huis, want ik ga niet nog eens naar Winkelcentrum Overvecht fietsen voor zo’n bak. Te veel cardio.

Ben je het roerend eens met de uitslag? Of totáál niet? Check mijn post op Facebook of Instagram en praat erover mee!