De Grootste Flutoefeningen (deel 2)

Daar zijn we weer! Na het veelbesproken eerste deel (bedankt voor jullie reacties!), heb ik besloten een tweede deel te maken over de grootste flutoefeningen in de gym. Of eigenlijk ‘oefeningen die een veiliger en/of efficiënter alternatief kennen voor een gekozen doelstelling’… maar die titel bekt niet bepaald lekker.

Gaat ‘ie dan!

Straight Leg Deadlift

Of eigenlijk ‘De Beroerd Uitgevoerde Romanian Deadlift Met Een Bolle Rug’. Waar je bij een Romanian Deadlift goed je hamstrings en billen traint, train je bij de Straight Leg Deadlift vooral hoe je beste solliciteert naar een hernia.

Bij deze variant hou je je benen dus kaarsrecht en buig je vanuit je rug naar voren. Het zien van de onderstaande video levert me dan ook acute oogontsteking op. Ik denk dat ik nog liever naar een volledige concertregistratie van Pitbull kijk dan nog één keer een Straight Leg Deadlift in mijn hele leven te moeten aanschouwen.

Oké, dat van Pitbull neem ik terug. Er zijn grenzen. Next.

  • Smith Machine Leg Press

Een favoriet onder veel fitgirls op Instagram. Qua effect is dit geen flutoefening, want hij werkt wel om je benen te trainen. Maar waarom zou je honderd keer meer gehannes en risico op een ongeluk willen, als je op een machine kunt zitten die speciaal door knappe koppen is ontworpen om jou dezelfde spieren te laten trainen?

O ja, omdat het er ~cool~ uitziet op Insta…

  • Overhead Squat

overhead squat

De Overhead Squat, oftewel de “Squat Waarbij Je De Stang Zo Onhandig Vasthoudt Dat Je Een Stuk Minder Gewicht Kunt Verplaatsen”. Sorry lieve CrossFitters, maar die stang kun je dus beter op of achter je schouders leggen als je je benen wil laten groeien.

  • Russian Twist

Het probleem van deze oefening begint al in de startpositie: een gebogen rug, wat in deze houding veel druk op de wervelkolom geeft. Vervolgens maak je je rug nog kwetsbaarder voor blessures door deze heen en weer te roteren. Herhaaldelijke rotatie in combinatie met flexie van de onderrug is een ontzettend belabberd idee als je pijnvrij wil blijven – zéker wanneer je een extra gewicht in je pootjes houdt.

  • Snatch / Clean & Jerk

Oftewel Olypmisch Gewichtheffen. Op zich zijn dit geen flutoefeningen. Zeker niet! Maar vraag je jezelf eerst af: waarom zou je deze willen doen? Als je je spieren wil laten groeien, dan kun je deze oefeningen beter overlaten aan die Oostblokkers en Chinezen op Eurosport. Explosieve concentrische bewegingen zoals deze, met minimale tijd onder spanning, doen namelijk niet veel voor spierhypertrofie.

Wil je daarentegen goed worden in Snatches of Clean & Jerks, dan zou ik ze zéker aanbevelen. Anders zijn het gewoon enorm ingewikkelde bewegingen om explosiviteit te genereren vanuit je heupen en schouders. Dat kan ook op eenvoudigere manieren, waarbij de verhouding tussen risico en beloning niet zo enorm scheef ligt.

  • Standing Dumbbell Shoulder External Rotation 

Je wil schouderrotatie naar de buitenkant trainen, maar de zwaartekracht trekt het gewicht naar beneden in plaats van naar de binnenkant. Vervang deze oefening dus voor een kabel aan de zijkant om de externe kracht de goede kant op te laten trekken voor exorotatie. Of ga op je zij liggen. Lekker liggen, wie wil dat nou niet?

  • Deze oefening

https://www.youtube.com/watch?v=8aPOlpnfcRM

Mmh… dan vallen die Russian Twists best mee, zo te zien!

Dat was dat. Doe er je voordeel mee!

Wat ik overigens niet met deze blog wil zeggen, is dat je flut bent als je deze oefeningen uitvoert. Wat ik vooral wil zeggen, is dat het goed is om na te denken waarom je een oefening uitvoert en of het risico opweegt tegen het effect. Discussiëren hierover? Dat kan natuurlijk altijd via mijn Facebook of Instagram!