De domste fitnessquotes (en de alternatieven)

fitnessquote

Quotes kunnen een enorm effectief middel zijn om een boodschap over te brengen. Een goede catchy zin kan complexe materie behapbaar maken, waardoor deze eenvoudig in het geheugen gegrift blijft.

Laat dat nou precies het probleem zijn.

De waarheid is vaak genuanceerd en laat zich niet snel vangen op een tegeltje.

Vooral in de fitnesswereld, waarin zoveel individuele variatie bestaat, slaat het vaak als een tang op een varken om iets terug te brengen tot een simpele soundbyte. De domste parels heb ik voor je op een rijtje gezet.

1. “No Pain, No Gain”

Dit impliceert dat pijn de voorwaarde is tot groei, terwijl de afwezigheid van pijn (of “een oncomfortabel gevoel”, als we deze definitie nog mild nemen) evengoed tot een trainingsregime kan behoren waarin groei op lange termijn bewerkstelligd kan worden.

Vooruitgang bestaat niet uit dag-in-dag-uit jezelf de tyfus pushen tot voorbij je pijngrens. Daarnaast kan pijn ook evengoed een waarschuwingssignaal zijn dat je gewoon moet kappen waar je mee bezig bent.

Groei is wél het gevolg van een progressieve belasting. Die kan prima losgekoppeld worden van een subjectieve sensatie.

Beter: “Pain does not equal gain.”

2. “Als ik het kan, kan jij het ook!”

Dit is de grootste tekstuele verschrikking onder transformatiefoto’s. Iemand heeft een geweldig fysiek bereikt en opeens moet jij dat dan ook kunnen – en dat terwijl diegene een ander leven en andere genen heeft. Jij bent niet de ander en het is van de zotte om te denken dat je wel hetzelfde moet kunnen.

En al zou je het kunnen, dan is iemand anders niet de reden daarvoor.

Plus: jezelf vergelijken met een ander zorgt eerder voor frustratie dan voor motivatie.

Beter: “Dat ik het kan, betekent helemaal niet dat jij het kan, maar wil je hetzelfde bereiken, dan kun je daarvoor je best doen en hopen dat het geluk aan jouw kant staat.”

3. “The worst thing you can be is average.”

Ja, hoor. Één van de grootste kwalen van deze burn-out-generatie, is juist dat de lat veel te hoog gelegd wordt. Je moet een geweldige baan hebben, veel geld, een mooi huis, een geweldige relatie en dan moet je natuurlijk ook nog het fysiek van een halfgod hebben.

Slechts een handvol mensen heeft het geluk om al die balletjes hoog te kunnen houden. Het is van de zotte om te denken dat je niet één van deze dingen halfslachtig mag doen.

Beter: “Kies je prioriteiten en omarm je middelmatigheid.”

4. “The lion does not turn around when a small dog barks”

En nog tig van dit soort heldhaftige fitnessquotes die veel te geobsedeerd zijn met het ego. Zo las ik laatst ook het pijnlijke: “Do it for the people who want to see you fail” en “Real beasts don’t take sh*t from nobody”.

Ik denk dat het in zo’n geval goed is je relatie met fitness en met je omgeving te herstellen.

De wereld heeft echt niet het slechtste met je voor. En andere mensen interesseren zich waarschijnlijk een stuk minder voor jou dan je denkt.

Plus: De sportschool is gewoon een hok waar je eventjes je best doet om een bepaald doel te halen. Het is geen bloederige arena waar je als Romeinse gladiator tijgers met je blote vuisten moet neerhoeken.

Beter: “No one cares that much about you as a lion”.

5. “Abs are made in the kitchen”

Abs worden helemaal niet gemaakt in de keuken. Abs worden gevormd door op lange termijn progressieve belasting voor de rectus abdominis toe te passen, waarna deze zichtbaar kunnen worden door op lange termijn een calorietekort te bewerkstelligen.

Beter: “Zichtbare abs krijgen, bestaat uit een combinatie van een (langdurig) calorietekort, eventueel in combinatie met spierhypertrofie voor de buikregio.

6. “Obsessed is what the weak called the dedicated”

Aldus de anorexiapatiënt. Aldus iemand met een dwangstoornis. Aldus de stalker…

Beter: “The main difference between obsession and dedication is that with obsession you can’t stop thinking about it even if you want to and your behavior is compelled, it’s outside of your conscious control, whereas with dedication you think about it all the time because you want to and your behavior is determined by your own freely willed choice to pursue that path.”

7. “If you still look cute after your workout, you probably didn’t train hard enough”

Je kunt prima tot om en nabij spierfalen trainen en er niet uitzien alsof je met je kop door een deur bent gevlogen.

“Als je er nog steeds leuk uitziet na je workout, dan zag je er vóór je workout waarschijnlijk ook leuk uit.”

8. “The exercise you hate is the one you need the most”

Pfff. Waar te beginnen…

Iedereen heeft een ander doel, een ander lichaam en andere voorkeuren, dus dit slaat letterlijk nergens op.

Misschien bedoelen ze hier dat “zwaar” gelijk staat aan “effectief”? Maar zelfs dat is niet het geval. Burpees zijn heel zwaar, maar wanneer ik een gespierd lijf wil, kan ik deze evengoed skippen.

Zelf haat ik ineffectieve oefeningen, maar volgens deze quote zou ik die dan het meest nodig hebben…

Beter: “The exercise you hate, is the one you hate”.

Dus, lieve mensen: haal al je wijsheid niet tegeltjes. En misschien is dat wel meest zinnige quote uit dit hele stuk.