De 10 meest gestelde vragen over mijn dieet

dieet

Omdat ik altijd loeiveel vragen krijg over mijn eetgewoontes – en omdat dit nagenoeg altijd uitmondt in hetzelfde gesprek – heb ik besloten een lijstje te maken van de vragen die me het meest om de oren vliegen. Niet dat ik een hekel om mensen mondeling over mijn dieet te informeren, maar ik denk dat een overzicht van de FAQ’s wel handig is voor iedereen die geïnteresseerd is in wat ik daags naar binnen hark voor de permashredz.

Let wel: doe niemand zijn dieet klakkeloos na in de hoop voor een soortgelijk resultaat. Wil je goed leren eten op een manier die voor jou het beste werkt, laat je dan kundig adviseren door eh, mij. Dit artikel gaat dus puur over mijn eigen eetgewoontes en wat je ermee doet, mag je zelf weten.

Dat gezegd hebbende, pak een broodje döner met knoflooksaus erbij en lees mee:

1. Wat eet jij eigenlijk op een dag?

Dat is vrij consistent: ik begin mijn dag met een kom havermout met lekkers erdoor, vervolgens eet ik een shitload aan brood met divers (vaak mager en eiwitrijk) beleg. In de avond varieer ik. Verder hou ik ook van een bakje kwark voor het slapengaan. Nootjes en fruit verorber ik ook. Niet heel spannend allemaal, geloof ik.

2. Huh? Maar dat zijn toch hartstikke veel calorieën?

Dat valt reuze mee (3000+ kcal), maar de meeste mensen zullen er wel van aankomen. Ik heb gelukkig een zeer actieve levensstijl, dus ik kom ermee weg qua aanzet van vetmassa. Verder snoep of snack ik ook nooit, dus dat scheelt ook een hoop.

3. Snoep of snack jij NOOIT?!

Oké, ik eet weleens een patatje op een festival in de zomer, want zó verleidelijk is de hamburger van 3,5 munt niet. En ik moet toch ergens mijn energie vandaan halen…

4. Vind je dat nou niet erg? Je wil toch ook een beetje leven?

Als “leven” afhankelijk is van de nutriënten in voedingsproducten, dan heb ik het concept leven niet begrepen.

Ik ben blij dat ik niet per se vettig of suikerrijk te eten om te kunnen genieten van voeding. Ik eet honderd keer liever een zalmpasta dan dat ik een Toblerone in m’n mik schuif.

5. Je kunt toch wel EEN KEERTJE ongezond eten?

Klopt! En dan zou er niets veranderen aan mijn fysiek. Zo kan een vegetariër ook een keer vlees eten zonder dat er iets verandert, maar dat doet ‘ie ook niet.

Ik mis ‘ongezond’ eten niet, dus ik heb er geen moeite mee om alleen maar ‘gezond’ te eten. Als ik echt elke dag zat te smachten naar Ben & Jerry’s Cookie Dough, dan had ik echt een zwaar leven gehad. In dat geval zou ik op z’n tijd dat wel eten.

6. Hoe doe je dat als je uiteten gaat?

Als ik zeker weet dat het All You Can Eat of vette hap wordt, dan eet ik overdag een beetje minder. Ik kies dan nog wel steeds voor de meest gezonde varianten, of in dit geval: waar niet onnodig veel vet of toegevoegde suiker in zit en het liefst wél met fatsoenlijke voedingswaarde. Toetjes eet ik bijvoorbeeld niet.

Verder hoeft de gezonde keuze niet heel rigoureus te zijn. Als ik bijvoorbeeld naar een pizzeria ga, dan neem ik niet de Quattro Formaggi, maar eerder de kip of… HAWAIÏ!

Screw the haters!

7. Hoe doe je dat met alcohol?

Ik heb nog nooit een buikje gehad, terwijl ik een groot deel van mijn sporttijd er minimaal eens per week flink af lag van de drank. Ik raad dat niemand aan, maar blijkbaar kun je er ondanks één keer per week drinken er best sportief blijven uitzien van de buitenkant. De dag nadat ik gedronken heb, eet ik (al dan niet bewust) ietsje minder, maar meer verandert er niet.

Wat echter wel zo is: ik doe zelden gewoon ‘een biertje’.

8. Hoe doe je dat op vakantie?

Op vakantie maak ik ook gezonde keuzes qua voeding. Niet omdat ik een obsessie heb, maar omdat ik daar meer behoefte aan heb. Ik geniet niet nóg meer van mijn vakantie als ik mijn mond vol stop met patat en ijsjes, dus dan loop ik liever een eindje verder voor een fatsoenlijk restaurant… alvorens ik een paar uur later shitfaced in de club sta te bouncen. Yeeaaah!

Grapje, ik hou m’n shirt namelijk aan.

9. Track jij je macro’s?

Eigenlijk niet. Ik heb het wel eens ingevoerd en heb daarmee een globaal idee. Ik heb geen rigoureuze veranderingen in mijn voeding en ik vertrouw ook veel op mijn hongergevoel. Mocht ik eens serieus gaan bulken of cutten, dan ga ik het uiteraard bijhouden.

10. Word je dat nou nooit zat? Steeds hetzelfde eten?

Ik eet niet steeds precies hetzelfde, maar ik word ook niet flauw van routine. Het is een beetje als douchen: ik vind het elke dag fijn om te douchen, maar ik hoef niet elke dag een andere douchekop en ander zeep. Eh, ofzo.

In elk geval vind ik het wel fijn om niet elke dag te hoeven nadenken over wat ik ga eten. Ik varieer wel veel in avondeten, maar vreemd genoeg verheug ik me altijd nog op mijn broodjes overdag. Vooral die met pindakaas. Mmh… pindakaas…

Herkenbaar? Niet herkenbaar? Meer vragen? Of wil je gewoon m’n social media checken? In al die gevallen: check m’n Facebook of Instagram. Eet smakelijk!